Táto téma Pomocníka je venovaná problematike stravných lístkov v systéme OBERON.
Základné informácie
- Podľa Zákonníka práce (zákon č. 311/2001 Z. z.) je zamestnávateľ povinný zabezpečovať svojim zamestnancom stravovanie (predovšetkým formou jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja), a to buď vo vlastnom stravovacom zariadení, alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, alebo prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, t. j. na báze stravných lístkov (poukážok, gastrolístkov).
- Minimálna hodnota stravného lístka je 75 % stravného pre pracovné cesty od 5 do 12 hodín (aktuálne sadzby stravného sú dostupné v téme Zákonné sadzby a ďalšie odkazy). Od 1. 6. 2023 suma stravného pre pracovné cesty od 5 do 12 hodín predstavuje 7,30 eur, minimálna hodnota stravného lístka je preto 5,48 eura (75 % zo sumy 7,30 eur). Zákonník práce určuje len minimálnu hodnotu stravného lístka, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať ju aj vo vyššej hodnote.
-
Celková hodnota stravného lístka pozostáva z dvoch častí:
- zo sumy, ktorou zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na stravu - jej výška musí zodpovedať minimálne 55 % ceny jedla a maximálne 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín (pri sume stravného 7,30 eura maximálny príspevok na jedno jedlo má hodnotu 4,02 eur (55 % zo sumy 7,30 eur)). Okrem uvedenej sumy môže zamestnávateľ poskytnúť príspevok na stravovanie zamestnancov aj zo sociálneho fondu, pričom tento príspevok nie je limitovaný (v OBERON-e mu zodpovedá mzdová predkontácia 810 - Sociálny fond (stravné príspevok)).
- zo sumy, ktorú si zamestnanec hradí sám - uhrádza sa formou zrážky zo mzdy. V OBERON-e jej zodpovedá mzdová predkontácia 705 - Stravné lístky.
- Podľa platnej legislatívy sa tí zamestnanci, ktorým zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie formou stravných lístkov, majú právo výberu medzi stravnými lístkami a finančným príspevkom na stravovanie. Uvedený finančný príspevok nepodlieha odvodovému zaťaženiu, ani sa nezdaňuje. V OBERON-e mu zodpovedá mzdová predkontácia 221 - Stravné (finančný príspevok).
Postup zadania zrážky za stravné lístky
Nasledujúci postup zohľadňuje prípad, keď zamestnávateľ poskytuje stravné lístky vo vyššej hodnote 6 €, pričom príspevok zamestnávateľa je 3,3 € a príspevok zamestnanca je 2,7 € (príspevok zo sociálneho fondu sa neposkytuje).
- V programe OBERON - Agenda firmy zvoľte ponuku Mzdy, Pracovné pomery pracovníkov.
- Vyberte (označte kurzorom) pracovný pomer pracovníka, ktorému chcete vykonať zrážku za stravné lístky a stlačte tlačidlo Oprava.
- Otvorí sa formulár Pracovný pomer pracovníka, v záložke Zrážky stlačte tlačidlo Nový.
- Stlačte tlačidlo výberu a vyberte predkontáciu 705 - Stravné lístky.
- Zadajte mesiac, od ktorého sa bude zrážka zo mzdy sťahovať.
- Vyberte tarifu:
- čiastka - zadajte čiastku, ktorá bude pevne daná, napr. 54 €; pri tvorbe mzdy vo formulári Úprava mzdy, záložka Zložky mzdy bude potrebné sumu upraviť v závislosti od počtu dní, v ktoré má zamestnanec v danom mesiaci nárok na stravné,
- čiastka na deň - zadajte časť hodnoty stravného lístka, ktorú uhrádza zamestnanec (v našom prípade 2,7 €); celková hodnota sa vypočíta ako počet odpracovaných dní*zadaná hodnota (celková hodnota sa bude automaticky meniť v závislosti od zadaných neprítomností v práci),
- čiastka na počet - zadajte časť hodnoty stravného lístka, ktorú uhrádza zamestnanec (v našom prípade 2,7 €); pri tvorbe mzdy vo formulári Úprava mzdy, záložka Zložky mzdy bude potrebné zadať počet dní, v ktoré má zamestnanec nárok na stravné; celková hodnota sa vypočíta ako počet odpracovaných dní*zadaná hodnota (celková hodnota sa nebude automaticky meniť v závislosti od zadaných neprítomností v práci).
- Spôsob úhrady zvoľte V prospech firmy.
- Vykonané nastavenia uložte stlačením tlačidla OK. Zrážka sa bude zobrazovať pri tvorbe miezd vo formulári Úprava mzdy, záložka Zložky mzdy. V prípade, že pracovníkovi už bola vygenerovaná mzda, je potrebné mzdu opätovne vygenerovať (Tvorba miezd, tlačidlo Možnosti).
Zrážku za stravné lístky je možné vo formulári Úprava mzdy, záložka Zložky mzdy zadať aj pomocou čísla predkontácie, napr.: 2,7*20*705, teda SUMA*POČET DNÍ*ČÍSLO PREDKONTÁCIE.
Príbuzné témy