Táto téma Pomocníka popisuje spôsob, ako skontrolovať konkrétnu receptúru, jej predané množstvá a ich odpísanie (poníženie stavu zásob) zo skladu. Kontrolu správnosti je možné vykonať kedykoľvek, ale najlepšie po zistení rozdielu pri inventúre. Kontrolu je možné vykonať pomerne jednoducho, najlepšie však v spolupráci s tabuľkovým procesorom (napr. Microsoft Excel).
![]() |
Pri každom zázname v pokladničných dokladoch je v stĺpci Dátum pohybu dátum, kedy bola daná položka odpísaná zo skladu. Podľa tohto dátumu treba uvažovať pri kontrole. |
V nasledujúcej tabuľke je zobrazený výpočet kontroly správnosti. Podľa pokladničných dokladov predaných jedál bolo odpísané množstvo 2,528 kg, čo zodpovedá skladovým pohybom za dané obdobie - 2,528 kg.
Skladová karta - bravčové karé | ||||
Výskyt v receptúrach | Množstvo v receptúre | Počet porcií | Predaj za sledované obdobie | |
kg | predané množstvo (ks-porcií) |
predané (kg) * |
||
Bravčový rezeň na šampiónoch | 0,155 | 1 | 10 | 1,550 |
Vyprážaný bravčový rezeň | 0,155 | 1 | 4 | 0,620 |
Sedliacka kapsa | 0,496 | 4 | 2 | 0,248 |
Miešané mäso | 0,110 | 1 | 1 | 0,110 |
Spolu | 2,528 | |||
Výdaj podľa skladových pohybov | 2,528 |
Niekedy sa stane, že vznikne rozdiel medzi odpísaným a predaným množstvom. Rozdiel môže vzniknúť z týchto dôvodov: