Postup vytvorenia receptúry
V nasledujúcej časti je popísaný postup na vytvorenie skladovej karty receptúry (kalkulácie jedla) v module Sklad.
- Najskôr je potrebné vytvoriť jednoduché karty položiek, z ktorých sa bude receptúra skladať. Je vhodné mať už na týchto skladových kartách aj stanovenú obstarávaciu cenu, prípadne aj zaevidovaný prvý príjem (tým bude správne vypočítaná cena celej receptúry).
- Vytvorte novú skladovú kartu. Zadajte názov skladovej karty - receptúry a ďalšie náležitosti na karte. V rozbaľovacom zozname Typ karty vyberte Receptúra. Ak sa takýto typ v zozname nenachádza, je potrebné v nastaveniach programu zapnúť voľbu Umožniť pracovať s receptúrami a kalkuláciami jedál.
- Stlačte tlačidlo Zloženie pri tomto rozbaľovacom zozname. Otvorí sa formulár Zloženie receptúry, v ktorom je možné vytvoriť danú kalkuláciu. Poradie položiek je možné zmeniť pomocou panela na zmenu poradia položiek zoznamu (modrých šípok).
- Zadajte počet porcií novej kalkulácie.
- Stanovte položky receptúry. Ako položku receptúry môžete vybrať jednoduchú skladovú kartu, prípadne aj skladovú kartu inej receptúry. Je potrebné si uvedomiť, že množstvá jednotlivých položiek vytváranej receptúry musíte stanoviť s ohľadom na počet porcií.
- Na záložke Postup prípravy môžete prípadne vložiť potrebný text. Ukončenie zadávania položiek receptúry vykonáte stlačením tlačidla Zatvoriť.
- Na položkách receptúry je možné merné jednotky kombinovať, napr. litre, ks, kg, g a pod. Pri výpočte celkovej hmotnosti receptúry si s tým program poradí.
- Pri receptúrach jedál je potrebné zložky receptúr, ako je napr. soľ alebo koreniny, evidovať na ich skladovej karte v gramoch a nie v kg. Musíte si uvedomiť, že ak sa skladová karta receptúry skladá z položky v množstve 0.002 kg a táto receptúra je pre 10 porcií, pri výdaji dvoch porcií by sa malo vydať z položky receptúry 0.0004 kg. Avšak program umožňuje vydať (odpísať) zo skladu najmenšie množstvo 0.001 mernej jednotky, čiže v tomto prípade by pri predaji dvoch porcií nebolo odpísané žiadne množstvo.
Detské porcie jedál
Detské porcie zväčša neobsahujú presne polovicu množstva surovín bežnej porcie a ani cena detskej porcie nie je presnou polovicou. Z tohto dôvodu je optimálnym riešením detské porcie evidovať vytvorením samostaných skladových kariet typu Receptúra, do ktorých sú vložené pôvodné receptúry, avšak množstvo a cena sú odlišné.
Príbuzné témy