Táto téma Pomocníka obsahuje všeobecné informácie o receptúrach v systéme OBERON.
Základné informácie
- Systém OBERON umožňuje prácu s receptúrami a kalkuláciami jedál a nápojov. Aby bolo možné s receptúrami v systéme OBERON pracovať, je potrebné v ponuke Servis, Nastavenia programu, oddiel Firma, Sklad, záložka Skladové karty začiarknuť pole Umožniť pracovať s receptúrami a kalkuláciami jedál.
- Receptúra je skladová karta, na ktorej je nastavený typ karty Receptúra. Ide o špeciálny typ skladovej karty, ktorá sa podobne ako sada alebo výrobok skladá z ďalších skladových kariet - jednoduchých alebo aj receptúr, napr. zeleninový šalát sa môže skladať z nálevu (receptúra) a ďalších zložiek (jednoduché karty). Na rozdiel od iných typov kariet je tento typ určený na kalkuláciu jedál, napr. navyše umožňuje výpočet hmotnosti a pod. Množstvo na karte je vždy nulové (neeviduje sa).
- Receptúru je možné predať na Pokladnici OBERON v režime reštauračnej pokladnice. Pri odpisovaní predaných množstiev receptúr program automaticky zníži množstvá na skladových kartách jednotlivých položiek receptúr. Napr. pri vydaní receptúry Káva so šľahačkou sa odpíše príslušné množstvo na skladovej karte kávy, šľahačky, cukru atď.
- Systém OBERON neumožňuje vložiť receptúru do faktúry. Aby bolo možné receptúru vyfakturovať, je potrebné najskôr vložiť receptúru do výdajky. Vytvorenie skladových pohybov, a tým zníženie stavu zásob na skladových kartách položiek receptúry nastáva pri uložení výdajky. V zozname skladových pohybov sa automaticky vytvoria pohyby typu výdaj položiek receptúry s interným druhom pohybu V-Receptúra, skladový pohyb typu príjem hotového jedla s interným druhom pohybu P-Receptúra (v obstarávacích cenách) a skladový pohyb typu výdaj hotového jedla (v predajných cenách). Príklad: Obsluha v reštauračnej prevádzke chce vyfakturovať 10 porcií jedla Tatársky biftek. V prvom kroku vytvorí výdajku, do ktorej vloží 10 porcií daného jedla. Po uložení výdajky sa do skladových pohybov uložia skladové pohyby typu výdaj položiek receptúry s interným druhom pohybu V-Receptúra a skladový pohyb typu príjem hotového jedla s interným druhom pohybu P-Receptúra (v obstarávacích cenách) a skladový pohyb typu výdaj hotového jedla (v predajných cenách). Následne obsluha vytvorí faktúru z existujúcej výdajky (prvý krok v sprievodcovi vytváraním novej faktúry).
- Pri tomto výdaji receptúry (hotového jedla) sa eviduje výnos, t. j. rozdiel medzi obstarávacími cenami jednotlivých zložiek receptúry a jej predajnou cenou. Pri prípadnom vymazaní výdajky sa stavy zásob upravia na pôvodné hodnoty.
- Pri organizovaní spoločenských akcií (svadieb, konferencií, školení...) je možné využiť tlačový výstup v knihe Objednávky prijaté, a to Objednávka prijatá (podrobný rozbor). Okrem informácií o výpočte zisku, navýšenia, marže atď. obsahuje aj podrobné informácie o surovinách obsiahnutých v jednotlivých receptúrach v objednávke: objednané množstvo, aktuálne množstvo na sklade, ako aj rozdiel medzi týmito množstvami. To môže účtovnej jednotke poslúžiť ako podkladová informácia, ktoré suroviny a akom množstve je potrebné dokúpiť. Ďalší tlačový výstup Objednávka prijatá (podrobný rozbor) [len označené] poskytuje súhrnné informácie o surovinách, ktoré je potrebné zakúpiť pre všetky označené akcie (objednávky). Viac informácií získate v téme Cenové ponuky v gastrosektore.
- Receptúry možno rýchlo a jednoducho vytvárať skopírovaním inej receptúry (Ctrl+C/Ctrl+V).
Na ukážkové účely je k dispozícii vzorová databáza pre reštauračné prevádzky s receptúrami a kalkuláciami jedál. Databáza je dostupná priamo v programe
OBERON - Agenda firmy z
formulára Otvorenie agendy (firmy), tlačidlo
Nová firma (Obrázok č. 1).
Obrázok č. 1: Databáza s receptúrami a kalkuláciami jedál
Príbuzné témy